Header Ads

relax tone

Merkez Bankası Darbe Girişiminin Olumsuz Etkilerini Bertaraf Etmek İçin Kararlar Aldı


Milli iradeye sahip çıkan Türk halkının püskürttüğü darbe girişiminin ardından Merkez Bankası Murat Çetinkaya, banka yöneticileriyle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında, darbe girişiminin olumsuz etkilerini bertaraf etmek için bir dizi kararlar alındı.

KİMLER HAZIR BULUNDU

Dünkü toplantıda Merkez Bankası yetkilileri, Türkiye Bankalar Birliği’'ne üye bankaların Hanize’'den sorumlu üst düzey yöneticileri hazır bulundu. Bu kapsamda, piyasa işleyişi ve sektör açısından bir dizi eylem planı konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

AN BE AN TAKİP EDİLDİ

Merkez Bankası, darbe girişimi sonrası para piyasasındaki dalgalanmaların önüne geçmek ve normal işleyişin sürmesi için bir dizi tedbir aldı. Bankalara limitsiz ve sıfır komisyonla likidite sağlanacak. Bu arada alçak darbe girişiminin resmiyet kazanmasının ardından, Merkez Bankası’nın sürekli olarak bankalarla diyalog halinde olduğu; hafta sonu olmasına rağmen para sağlama (likidite) kanallarının açık olduğu öğrenildi. Merkez Bankası 7 tedbir açıkladı!

TBB Başkanı Aydın: Her şey normal seyrinde

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, bankacılık sektöründe olağanüstü tedbir alacak bir durum bulunmadığını açıkladı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, ‘Bankacılık sektöründe olağanüstü tedbir alacak bir durum bulunmamaktadır. Piyasalar, yarın normal seyrinde çalışmaya devam edecektir‘ dedi. Aydın, bankaların Hazineden sorumlu yöneticileri ile durum değerlendirmesi yapmak üzere TBB‘de bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti. İlgili tüm kurumlarla iletişim halinde olduklarını vurgulayan Aydın, ‘Bankacılık sektöründe olağanüstü tedbir alacak bir durum bulunmamaktadır. Piyasalar yarın açık ve normal seyrinde çalışmaya devam edecektir. Her şey normal seyrindedir ve bu şekilde de devam edecektir‘ diye konuştu.

Sistem rutin bir şekilde çalışıyor

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, ATM‘lerde ya da kredi kartlarında sistemin herhangi bir noktasında sorunumuz yok. Sistemi normal, rutin çalışmasına devam ediyor. Endişe edecek bir durum söz konusu değil. Yurt dışı bağlantılı bankalarımızın bir kısmıyla da görüştüm. Onlara, herhangi bir endişeye mahal olmadığını, hükümetimizle BDDK‘nın görev başında olduğunu ifade ettik‘ dedi. Gün içi komisyon sıfıra indirildi TCMB toplantı şu kararları aldı: 1.Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacak. 2.Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacak. 3.Türk Lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacak. 4.Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar dolar seviyesindeki limitler, gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecek. 5.Merkez Bankası nezdindeki piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlana kadar açık tutulacak. 6.Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecek. 7.Gerekli görülürse, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacak

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.